ex Ponto?


Ez a cím Publius Ovidius Naso Epistulae ex Ponto feliratú versciklusára utal (kommentált IV. könyv itt, .zip, 295 KB), melyet száműzetésben írt. Semmi köze az expozícióhoz, netán Barthes punctum-fogalmához. Nyelvileg.

A fénykép és a kép témájáról jegyzetelünk. Példaszerűnek talált alkotásokat szemlézünk, alkotókat mutatunk be. Másodsorban fontos utalásokat gyűjtünk, elméleti és kritikai értelmezéseket idézünk, rövid gondolatkísérleteket írogatunk. (És néha más is szóba jön.)

Röviden, utalásszerűen és szinte kizárólag dicsérően. A kultúrát túlbeszéltnek és túlkritizáltnak tartjuk. Riasztó, hogy a művészetnek

szentelt közlemények száműzték lapjaikról a Szépség, Ihlet, Varázslat, Bűvölet, Igézet szavakat, s ugyanígy olyan fogalmakat, mint Derű, Hallgatás, Meghittség és Ámulat.

Luis Barragán

Próbálunk nyitottak lenni a száműzöttek fogadására. Nem lehetünk mindenevők.

Elmúltam hatvanéves; ebben a korban az azonosságok vagy az újdonságok keresése helyett inkább már az a fontos, hogy mit tart igaznak az ember.

– Jorge Luis Borges: A klasszikusokról, in: Válogatott művei II. Az örökkévalóság története: Esszék, Európa Könyvkiadó, Budapest 1999, 359-360. o.

Bejegyzések magával a bloggal kapcsolatban
2009 augusztus 7 Goldenblog 2009: idén is 10. hely
2008 július 17 Pár szó a rádióban
2008 július 3 Golden Blog helyezés
2008 május 24 Képtelen változás
2008 január 14 Közeg nélkül
2007 május 15 A végtelenségig nézni

Ovidius: Metamorphoses

címadónk helyett:
Ovidius Metamorphosesének borítója