Néma Júlia: Clarity - Világosság, USA

Örömmel szakítjuk meg a blog hosszú hallgatását azzal a hírrel, hogy holnap megnyílik Júlia önálló kiállítása az Egyesült Államokban. Alább a galéria közleményét idézzük, mely letölthető magyarul és angolul ugyanúgy, mint a meghívó.

Néma Júlia Clarity meghívó



Clarity | Világosság

Az Armstrong’s Gallery (Pomona – Los Angeles, California, USA) Clarity címmel következő kiállítása Néma Júlia műveit mutatja be. Néma Júlia papírporcelán tárgyai a fény halk szavú nyelvén beszélnek. Tehetsége, mellyel ünnepi papírmécsesek módjára derengő, kifinomult tárgyakat alkot, már önmagában örömteli látvány. Kiállítása 2011 március 12-től május 7-ig tart nyitva.

Az áttetszőség megjelenítése kézenfekvő dolog, hiszen ott az üveg; Néma Júlia azonban agyagot, pontosabban porcelánt használ. Így nem egyszerűen átlátunk a tárgyon, hanem egyszerre szemléljük önmagáért és önmagán túl. A porcelán szépségesen áttetsző nézetet kínál a világról, mely új fényben válik láthatóvá ebben a távlatban. Néma Júlia építményei a földdel együtt hajlanak, egyensúlyoznak, lengenek. Edényeinek felszínén a fatüzes égetés lángjai hagytak nyomokat. Ahol megölelték és megcsókolták a tárgyat, ott most lágy, narancsos hullámok tűnnek elő. Mintha a californiai napnyugta söpörne végig az edényen.

Művészdoktori munkája részeként Néma Júlia évek óta tanulja és gyakorolja Frederick Olsen, a neves fatüzes kemencetervező és -építő irányításával ezeket az eljárásokat. A porcelán fatűzben történő kiégetését Néma a sötétkamrában végzett munkához hasonlítja, és saját szóalkotásával, a “pyrogram” kifejezéssel nevezi meg. Mint mondja, “a ‘pyrogram’ a fatüzes égetés és a fotogram, a fotográfia legtisztább formájának analógiáját hangsúlyozza”, mely szintén egyedi műtárgyakat eredményez. Az ihlet döntő mozzanata tehát az, hogy egyfajta fényforrásként kezeli a kemence hevét, ahol éppúgy ez az egyetlen erő alkot képet a tárgyakon, ahogyan a fény fotogramot képez a fényérzékeny anyagon. “Arra használom a fatüzes kemencét, hogy háromdimenziós képeket hívjak elő a tűzérzékeny kerámián” – folytatja. Néma konstrukciói a kemence belső atmoszférájából és egyszersmind az ég légköréből rögzítik a maguk leképezéseit. Üdvözöljék velünk együtt Néma Júliát galériánkban.

Az Armstrong’s Gallery címe: 150 East 3rd Street Pomona, California, 91766.
Nyitva: kedd – szombat 9–16:30, minden 2. szombaton 9–21.
Clarity című kiállításunk megnyitó fogadásának időpontja: március 12, 18–21.
Művészetek esti sétája: április 9, 18–21.
Mindkét eseményen örömmel látunk vendégül minden érdeklődőt.

A galériáról
Az Armstrong’s kínálatán a képzőművészeti kerámia széles választéka szerepel. Az általunk képviselt művészek neves szaklapokban jelennek meg (pl. Ceramics Monthly), és keresett előadók, műhelymunka-vezetők az Egyesült Államokban. Válogatásunkat technológiai és formai sokszínűség jellemzi. Olyan alkotások találhatók nálunk, mint Paul Soldner művei, Don Reitz fatüzes szobrai vagy Sunkoo Yuh monumentális porcelánjai.

David Armstrong, a galéria vezetője kerámia műgyűjtő, ismert szakmai közszereplő és műkereskedő, művészként Paul Soldner tanítványa. Egyben a galéria közelében elhelyezkedő AMOCA (American Museum of Ceramic Art) alapítója és igazgatótanácsának elnöke.

Néma Júlia a kiállításra kerülő művek elkészítése idején, 2008-ban és 2009-ben a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásában részesült predoktori kategóriában.

nem lehet hozzászólni