Rolleiflex: vissza a közeljövőbe

A Photokinán a napokban bemutatott legújabb digitális középformátumú készülékek ergonómiája, ami a keresőket illeti, pont abban az irányban alakul, amelyet jónak véltem és amelyet ez a vélemény is megpendített, szintén visszautalva a Rolleiflex 3000-es sorozatra.

(Még korábbi előzmény: Képpont-visszaszámlálás)

A Hasselblad H3D keresője, az előző két kiadással ellentétben, immár nem fix, hanem tüköraknára cserélhető. (Egyébként nem értem a vásárlók, az értékesítők és “az egész iparág” iránti aggályt az egyébként mérvadó Michael Reichmann részéről. A Hasselblad rendszer, miként sok más, mindig is eléggé zárt volt, tudatosan.)

További info a Hassyról itt.

Hasonló, de még tágabb modularitás jellemzi a vadonatúj Hy6 rendszert, melynek középpontjában a Rolleiflex családot a Rolleitől saját nevére visszavevő Franke & Heidecke által kifejlesztett váz áll. Mivel ez — a Hasselbladdal ellentétben — nyílt rendszer, bármely gyártó készíthet hozzá digitális hátfalat, hogy az így előálló középformátumú digitális csomagot a saját márkája alatt forgalmazza. Így a Sinar hátfallal ellátott váz homlokzatán a Sinar Hy6, míg a Leaf hátfallal kínáltén a Leaf AFi (PDF, 36 KB) név lesz látható, az oldalán kiegészítve azzal, hogy “made by Franke & Heidecke”. (De Rolleiflex főfeliratú termékképek is megjelentek.) Arra bizonyára jó lesz a nyitott rendszerelv, hogy túléljen a hátfalgyártók piaci mozgásai közepette: sem a Sinar (Leica), sem a Leaf (Kodak) nem a maga ura.

További info és képek a Sinar Hy6-ról itt, ott és amott, a Leaf AFiról itt és magyarul a Pixinfo.com-on, átfogóan, több képpel pedig itt, emitt, ott, amott, emitten, amottan, itten és ottan. Külleme láthatóan nem végleges még.

A Rolleiflex 6000-es sorozatot a digitális korba átvezető Hy6 váz megtartja legjobb hagyományait: oldalkaros fogantyúja, bár már nem levehető, ugyanúgy körbeforgatható a legképtelenebb helyzetekben is lehetővé téve a komponálást — a minidigik közt a Nikon Coolpix 900-as sorozat elcsavarható teste vitte tökélyre ezt a remek megoldást —, és ugyanazokat a Zeiss és Schneider manuális és autófókuszos objektíveket fogadja, sőt újak is lesznek hozzá. Továbbra is lehet majd vele rollfilmre fotózni 6×4,5 és 6×6 formátumban, igaz, a régi magazinokkal nem, mert az új váz már nem tartalmaz filmtovábbító motort, mely digitális felhasználáskor értelmetlen kolonc lenne. Így a korábbinál kisebb és könnyebb lett a gépváz, ami fontos e mindazonáltal testes cucc esetében. Ezért a film és főleg a szép négyzetes képformátum kedvelőinek azt ígéri a cég, hogy új, immár motoros 6×6 filmmagazinokat készít a vázhoz. Egyszóval: Hasselbladot felülmúló modularitás, formátumválaszték és ergonómia, feltehetőleg ezúttal is alacsonyabb áron.

De mi van ezen a két új rendszeren, a nem túl sikeresnek tűnő, hasonló kategóriájú, mellesleg szintén zárt rendszerű Mamiya ZD-n, meg a hasonlítgatáson túl?

Egy kérdés marad: túléli-e a középformátumú digihátfal-piac egésze a 35mm-es chipkamerák jelenlegi fejlődését. Itt rejlik az igazi verseny.

véli egy fórumozó, és igaza lehet. A félrevezető marketingjelszavak megjelenése (Hasselblad: “a világ első teljes képkockás 48mm-es digitális tükörreflexes kamerarendszere”; Franke & Heidecke és társai: az egyetlen “6×6 középformátumú kamera 6×4,5 design-ban”) arra utal, hogy a profikon kívül, akiket ilyesmivel úgysem lehet megvezetni, vásárlókat akarnak szerezni a dúsgazdag, nagyon igényes és/vagy sznob műkedvelők közül is, akik eddig csak a Nikon és a Canon legfelső kategóriájú DSLR készülékei közül választhattak.

Másik aggály: az érték. Kevesebbért is ölnek eleget; a Nikon-Canon osztály legjobb darabjai se kifejezetten olcsók, de egy-egy ilyen középformátumú digitális ketyerével simán tízmillió lóg a nyakban, látványosan és pokolian kompakt méretben. Vagy akinek ilyenre, annak testőrre is teljen?

És akkor még szó sem volt a 6×17-es formátumú, 180 megapixeles Seitz digitális monstrumról, mely, amekkora és ahogyan kinéz, már-már vicc. Pedig rollfilmes elődjének, a Fuji GX 617-nek nemcsak az 1:3 képoldalaránya nagyon szép, hanem a formaterve is. Tudtommal már nem gyártják, de biztosan van még raktáron itt-ott. Ide vele! Ha mégsincs, jó lesz a Linhof Technorama 617 vagy ennek Outdoor kiadása is.

nem lehet hozzászólni