Természetes technika

Már csak pár óráig látható Pécsett a Természet és Technika: Az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916-1923 című kiállítás. Nemcsak azért egyedülálló tárlat ez, ahogyan bemutatja Moholy-Nagy László indulását és útját a bámulatosan gyors beérés kezdetéig. Nemcsak azért, mert egyszersmind a magyar konstruktivizmus megszületését szemlélteti. Hanem azért is, mert több mint 30 éve ez a művész első nagyobb múzeumi kiállítása Magyarországon. Az előző 1975-ben volt a Magyar Nemzeti Galériában!

Arról van szó, akinek a neve Bartóké mellett a legismertebb XX. századi magyar művésznév a művelt nyugat-európai és amerikai közönség előtt.

Arról van szó, akinek a nevét úgy vette fel a korábban Iparművészeti Egyetemként, ma MOME-ként ismert intézmény, hogy – minden blabla ellenére – az általa és iskolája képviselt gondolkodásmódnak fittyet hányva párosítja az értékes hagyományok megvetését a talmi újdonságok imádatával.

Plakát itt (.pdf, 256 KB), egy cikk a tárlatról ott.

A kiállítás katalógusa, melyet kurátora, Botár Olivér írt, csillogó album helyett igényes monográfiát ígér a témáról. Az egyik előszó szerzője, Méhes Márton, a Pécs 2010 program időközben lemondott igazgatója itt is bejelenti, hogy Európa leendő kulturális fővárosa komoly Bauhaus-kiállításra készül. Egyelőre marad a remény, hogy a folyamatos botránysorozattal kísért felvezető közepette nem sikkad el ez a szándék. (1)

Moholy-Nagyhoz hasonlóan elhanyagolt érték sok van ebben az országban. Ilyen például a konyhaművészet. E mulasztás pótlását Pécsett a Susogó vállalta, ahova szintén volt szerencsénk betérni. Egy részletes élménybeszámoló róla itt, illetve:

Ott van Pécsen a Susogó. A konyhafőnök, egy komlói fiatalember úgy döntött, szakács lesz, kiment Franciaországba, bekerült egy francia szakácsiskolába, sztázsolt több háromcsillagos étteremben. Most minden évben kijár, tanul. Mi történik? Bemennek az emberek az étterembe, végignézik az étlapot. Elégedetlenek. Hol van itt étel, kérdezik. Nincs mit rendelni. Mit szeretnének? Rántott húst. Szerencsére ezzel együtt a Susogó egyre sikeresebb.

– mondta róla Molnár B. Tamás, alias A bűvös szakács.

Aki lemaradt a Moholy-Nagyról, annak ott van Megyik János kiállítása a Frankenstein Bank galériájában. Bacsó Béla mellékelt esszéje, Reduktív művészet, itt (.pdf, 182 KB). A kiállításról még itt, Megyikről általában itt.

Megyikről korábban:
2006 december 4 Megfontolásokon túli komplex jelek

(1) kiegészítés (április 9)
De bizony, úgy tűnik, elsikkad. “Optimizmusunk ezúttal is túlzó volt. [...] Pécs a jelzett évben – kiállítóterem híján – nem rendezheti meg ezt a kiállítást sem.” – írja Aknai Tamás a kiállítás kapcsán. (A pécsi rémálomról további adalékok ugyanazon Echo-szám A KULTÚRA FŐVÁROSA rovatában.)

kiegészítés (április 30)
A Moholy-Nagy-kiállítás Budapestre is eljön.

nem lehet hozzászólni