Túl sok a művész

Így van ez a várossal [...], az egész nagyszerű és rendezett, de ha máshonnan nézzük, láthatjuk, hogy az egészet egy kemény, mindent szorosan a markában tartó rendszer alapozza meg. Az egyik oldal tehát a gyönyörű kinézet, a másik pedig, ami ezt fenntartja, nem attól szép, hogy szabad, nem attól, hogy sokan együtt hozzák létre, hanem attól, hogy a rendszer mindent kontrollál. Az ilyen kettősségek mindig lenyűgöznek.

beszélget Laurie Anderson, aki tegnap és ma este koncertezett a műpalotában, és aki hatvan éves.

[A NASA-ban f]antasztikus volt, mert olyan emberek voltak, akikkel egyébként nem találkozik egy művész, robotikusok, nanotechnológusok, asztrofizikusok. Mind másként látták a világot, de sok szempontból hasonlóan, mint a művészek. A művésznek van egy ötlete, csinál belőle valamit, aztán felmerül a kérdés: elkészült? Mikor készült el? Mit jelent az, hogy készen van? Ezeket a kérdéseket állandóan fel kell tenni, és a tudósok nagyon hasonlóan dolgoznak. Meglepődtem, amikor azt mondták például, hogy éppen újra vizsgálják Einstein egyes tételeit, mert az egyenletek nem elég szépek. [...] A nyugati gondolkodás szimmetriára törekszik, az egyik oldal legyen olyan, mint a másik. De ha ilyesmit mutatsz egy japánnak, azt mondja, hogy ez unalmas, idióta, miért ugyanolyan a két fele, így nincs benne semmi energia.

[...]

Mostanság egyre jobban tűnik el a határ a tömegkultúra, az avantgárd meg a magas művészet között. Az a kultúra, amit korábban a művészet határozott meg, egyre inkább a média kultúrájává válik. Ráadásul nagyon sokan végeznek a művészeti egyetemeken, túl sok a művész, akik aztán a médiában helyezkednek el, így a művészeti gondolkodás egyre jobban bejut a reklámokba, egyre több reklám van, ami valódi műalkotás. Ez nagyon érdekes, szerintem a média ma sokkal jobban néz ki, mint korábban, mert egyre többen vannak benne, akik megtanultak művészként gondolkodni.

Új zenei anyagáról pedig:

A nagy multimédia-felhajtásnak nem látom értelmét. [...] Az volt a kihívás, hogy jó szöveget és jó zenét írjak. Na, az nehéz.

De most megint sikerült neki. Rajzai, melyeket az előtérben lehetett látni, egyáltalán nem. A szövegük legalább jó volt, amúgy LA módra.

Az egyik új dal, Art of Conversation, koncertfelvétele letölthető innen (.mov, 12,7 MB).

Holnaptól augusztus 20-ig láthatók LA médiaművei és videói a Jövő Háza Pixel Galériájában.

Egyébként pedig: legyen x = x.

nem lehet hozzászólni