Friss termés: Terem

Néma Júlia kerámia muráliája


Egy hónappal ezelőtt, augusztus végén elkészült és helyére került a veszprémi Életöröm Idősek Otthonának homlokzatát díszítő kerámiakompozíció, Júlia legújabb munkája. A murália címe, Terem — főnévi jelentései, mint “terem” és “az én terem” mellett — az alkotás mottójára utal:

Az Úr házában vannak elültetve,
Istenünk csarnokában virágoznak.
Még öregkorukban is gyümölcsöt teremnek,
tele vannak humorral és élettel.

Zsoltárok könyve 92,14-15

Képsorok: az elemek felhelyezésének folyamata és a kész állapot.

Részletek a műleírásból:

A teljességet jelző kör, az érés idejét kísérő meleg, telített, őszi színek, valamint az egyén és a közösség arányai egy olyan kompozíció elgondolásához vezettek, amelyet az életet továbbadó termések és gyümölcsök együttese (fürt) inspirált.

[...]

Nem erőltet direkt üzenetet, nem ábrázol tárgyat, élőlényt, nem szuggerál meghatározott hangulatot. A kompozíció elemeit láthatatlan szálak, erővonalak kapcsolják össze. Együttest alkotnak, mégis önállóak maradnak. Távolságuk és arányaik lassan, de könnyedén mozgó, szabadon lebegő, de nem teljesen súlytalan rendszert alkotnak. A finoman dinamikus egyensúly sajátos szabályai elég nyitottak maradnak ahhoz, hogy ki-ki a maga módján találja játékosnak vagy jelképesnek a kompozíciót.

Az épületet a Czita Építésziroda tervezte.

nem lehet hozzászólni