Rolleiflex SL 2000F

Meghökkentő cuccon akadt meg a szemem a Bajcsy-Zsé úti használtfotósbolt kirakatában. A szívemnek kedves és igencsak ritka Rolleiflex felirat díszelgett rajta. Egészen pontosan: Rolleiflex SL 2000F. Még ilyet… Láttam rajta, hogy filmmagazinos, de a magazin mintha kisebb lenne a kelleténél. Hogy’ a fenébe fér bele a rollfilm? Vagy 645-ös (6 x 4,5 cm) lenne??

Dehogy. Kisfilmes! Mégpedig egy cserélhető magazinos, tükörreflexes kisfilmes gép. És nemcsak ez tette korában egyedülállóvá ezt az 1980-ban bemutatott modellt, hanem az is, hogy két keresője van — mekkora királyság! tükörakna és normál 90 fokos kereső egy gépen, egymás mellett! —, továbbá beépített motoros filmtovábbítással (3 kocka/másodperc), Zeiss objektívrendszerrel és rekesz-előválasztásos automata expozícióval rendelkezik. Megragadóan és átgondoltan innovatív jelenség, két géposztály bátor hibridje, a középformátum teljes modularitásának meghonosítója a 35mm világában.

Rolleiflex 2000 / 3003

Rolleiflex 2000 / 3003
talán a legmodulárisabb kisfilmes fényképezőgép


Csakhogy ez a világ a múlté, a kisfilm elavult, viszlát. De a Rolleiflex 2000-3000 sorozatnak nem: a szerelem-első-látásra géptest formája, arányai és ergonómiája szinte sértetlenül továbbél a mai handycam-típusú kézi videokamerák felépítésében. Tessék összevetni velük például a későbbi, kicsit leegyszerűsített 3001-est (PDF, 4,6 MB).

A kirakatban levő darab külsőre remek állapotban van, kábé 170 ezerbe kerül 3 objektívvel együtt, köztük egy zoommal és egy nagy fényerejű (1.4) alapoptikával. Drága dísztárgy? Olcsó játék? Mindegy, egyszer lesz nekem egy ilyen, ezt meg halássza el gyorsan valaki. És találja ki, hogyan lehetne ráoperálni egy digitális hátfalat. :)

nem lehet hozzászólni