Lassított felvétel: Tarkovszkij forgat

Még a VHS idején, egy közös filmnézésen felhívták a figyelmünket egy érdekes fordulatra a Stalkerben, a videó ótvar minősége miatt azonban nem lehetett jól megvizsgálni. Nemrég végre rendesen kikockázhattam DVD-n és lekövettem a jelenetet egy képsorban (.pdf, 580 KB).

Tarkovszkij: Stalker

Andrej Tarkovszkij: Stalker
vágás/fordulat után


Nyilvánvaló, hogy van egy trükk az 5-6. kocka között, ahol egy pillanat alatt egészen másképp folytatódik egy mozdulat. Vajon szándékos-e egyáltalán? Kétséges, hogy Tarkovszkij figyelme elsiklott volna egy ilyen hiba felett vágáskor. Ráadásul olyan filmről van szó, amelyet kétszer kellett leforgatni, miután az első anyag az előhívásban megsemmisült. Ezért kétszeres figyelem, újragondolás és munka eredménye. A megsemmisülés és ismétlés tragikus happening gyanánt íródott be a műbe; a katasztrófa közegébe helyezett meditáció maga is katasztrófa áldozatául esett. A Zónából kihozott tárgy csak másodszorra maradt életképes “odakint”.

Körkörös kameramozgás rejti az így szinte észrevehetetlen, bizonyos érzékelésmóddal nem hozzáférhető lehetetlent, azt, hogy a Tudós egyazon pillanatban egyszerre kétfelé fordul és kétfelé dobja a bombáját. A jelenetben még több körmozgás folyik a Tudós forgolódó téblábolása, a bomba ismételt szétcsavargatása, a gömb alakú üvegeket keringetve örvénylő pocsolya képében. Egészében véve ugyanígy, szűkülő körökben (ld. eltévedés, föld alatti körfolyosó stb.) közelítik meg az utazók a Szobát, mely körül az egész film forog.

Lassítással nézni a filmet: belső tempójának a sugallata. Sok hasonló felfedezést kínál, miközben egyfajta lassított felvételre nevel. Ami egészen más, mint a sietve ledarált kommerszfilmekben szórakozásként űzött hibavadászat. Mert azok tényleg hibák, és az tényleg hiba.

nem lehet hozzászólni