Kevés, de nagyon megtalált kép


Turay Balázs: EUR IV.

Turay Balázs: EUR IV.

a városképeknél a kép szerkezete, erővonalai, a formák, a kompozíció, a tónusok, az anyagszerűség foglalkoztatott! Ezek mind “behelyettesíthetőek” voltak oszlopokkal, falakkal, árnyékokkal és fényfoltokkal [...]. Engem nagyon érdekelt, hogy kevés, de nagyon “megtalált” képbe sűrítsek látványokat, fény és árnyék rendszereket, homlokzatokat, felsejlő tereket.

[...]

Fontosnak tartom, hogy sokszor vissza kellett mennem fotózni, vagy csak nézelődni, időnként jegyzeteket készíteni.
Azt gondolom, hogy ez a módszer áll a legközelebb a hagyományosnak mondható fotográfiához, a képalkotásnak pedig ez a leginkább figyelem- és időigényesebb módja, ami lehetőséget ad elmélyülésre amiatt is, hogy ez egy magatartás (döntés), és amiatt is, hogy néhány leexponálható filmmel az embernek háromszor át kell gondolnia, hogy valóban fontos-e egy kép.

[...]

[a fotós] mégis inkább megfigyelő, akinek a látvány vagy a világ dolgainak tanulmányozására és rögzítésére a lehető legegyszerűbb és legkevésbé áttételes, virtuális megoldást kellene választania.

[...]

Ma abszolút “el kell” fogadnunk, hogy mindent lefényképeztek, lefilmeztek előttünk, kivéve azt, amit mi (ön, az olvasó) hozzá tudunk tenni a világhoz.

mondja egy beszélgetésben Turay Balázs, akinek művei augusztus 24-ig láthatók a Raiffeisen Galériában.

Harmadik szem című fényképelemzései itt olvashatók.

nem lehet hozzászólni