Ellipszisek

Ellipszisek: Fajó János kiállítása március 26-ig látható a Kévés Galériában. Alkalom elmélyülésre ebben a különös alakzatban. Részletek a meghívón (.pdf, 28 KB). És alkalom arra, hogy gratuláljunk a művész Kossuth-díjához (egy kép az átvételről itt).

Egy másik konstruktív mesternek nem a műveit, hanem ezúttal a pályatársak munkáiból álló gyűjteményét lehet látni Győrben március 31-ig (vagy április 13-ig?). 50 év nyugat-európai képzőművészet: Konok Tamás magángyűjteménye. Győr, Városi Művészeti Múzeum főépület, Esterházy-palota. (Azért 50 év, mert Konok 1958/59-ben hagyta el Magyarországot.)

Csupa gyönyörű, finom dolog, híven tükrözve Konok habitusát. A derékhadat a Konokhoz hasonló szellemiségben alkotó külföldi művésztársak – nyilván személyes ismerősök, barátok – kisméretű grafikái alkotják. Magyar név is előfordul azért, Hetey Katalintól, aki egyébként Konok felesége és szintén kapott most egy állami kitüntetést, épp Fajóig. S hogy ne legyen túl szigorúan egystílusú a tárlat, belefért például néhány Miró- vagy pazar Adami-grafika. (Nagy kár, hogy katalógus nem készült a kiállításhoz.)

Radnóti Sándor pontos szavai a gyűjtemény világáról itt olvashatók.

Innen öt perc séta vezet A végtelen szalag: Möbiusz-álmok. Möbiusz-koncepciók című csoportos kiállítás helyszínére. Általános érdekesség, plusz kiemelkedő művek Csörgő Attila, Farkas Ádám, Haász Katalin, Marafkó Bence részéről.

Fajóval kapcsolatban korábban:
2006 december 5 Modell indulásra és érkezésre
2006 szeptember 19 Mester-kiállítás újratöltve

Konokról korábban:
2006 április 20 Konok Tamás retrospektív

nem lehet hozzászólni