Elfáradtam én már

“Elfáradtam én már, pihennem kell…” Meghalt Orszáczky Miklós (Jackie), a legnagyobb magyar jazzrock zenekar, a Syrius frontembere. A Syrius meglehetős ismeretlensége – és a velejáró legendaképződés – természetesen a korabeli kultúrpolitika bűne; ezen a területen az egyik legsúlyosabb. Most már azért elérhető néhány CD-n ez a zene.

Az egyik pesti Szabó Ervin könyvtárban az 1990-es évek elején még megvolt négy-öt kazettányi amatőrfelvétel, melyet természetesen átmásoltam. Érdemes lenne számítógépen feljavítani. Zseniális volt a Rákfogó is, melyben szintén játszott Orszáczky. Pályaképe itt olvasható.

A Syrius saját szerzeményei mellett persze másokét is rendszeresen játszotta, s nagyságára mi sem jellemzőbb, hogy a Beatles, Hendrix vagy King Crimson számokat jobban adta elő, mint a Beatles, Hendrix vagy a King Crimson maga. Ebben nagy szerepet játszott a világ egyik – kanadai fesztiváldíjjal is elismerten – legjobb fúvósa, Ráduly Mihály.

Mikor ezt írom, Orszáczky hivatalos weboldala még nem tud az elhunytáról.

Nem ő az első, aki már nem él a Syriusból: a dobos, Veszelinov András tavaly halt meg, Baronits Zsolt, az együttes vezetője pedig 1999-ben.

kiegészítés (febr. 7)
“Az egyetlen dolog, ami fontos a zenében, a szív. [...] Az egyszerűségek azok, amik a zenét előre mozdítják.” – egy poszthumusz a minap megjelent beszélgetésből Orszáczkyval.

kiegészítés (március 12)
Orszáczky április 4-i koncertjét emlékkoncertként fogják megtartani vendégei és zenekara.

nem lehet hozzászólni