Negatív dolgok vizsgálata

Ma a népesség lebutítására elkötelezett multinacionális tömörülések birtokolják a média nagy részét.

Nem egy hazai jobboldali (vagy amerikai baloldali) érvmenetből idézek, hanem Philip Jones Griffiths fotóriportert, a Magnum tagját.

Az igazságot feltárni próbáló fotóriportereknek a hírességekről szóló pletykaoldalakkal kell helyért küzdeniük. Miközben az emberek belefulladnak a képek áradatába, minél többet látnak, annál kevesebbet értenek.

A képek e túltermelése a digitális fényképezés eredménye, de szerencsére nem a háborús övezetekbe küldött fotósok a vétkesek. Sokkal kevesebb felvételt – csak a legjobbakat – küldenek, mint a régi időkben, amikor táskányi filmet hozott a posta a lapszerkesztőknek.

A digitális fényképezés aláásta a fotográfia tekintélyét. A XX. század a kamera korszaka volt, amikor szinte minden fontos dolgot rögzítettek, és igaznak tartottak azért, mert le volt fényképezve. Manapság Photoshoppal jóformán bárki csinálhat egy fotót a füves dombon, kezében füstölgő fegyverrel álló Lady Bird Johnsonról, melyről nehezen bizonyítható, hogy hamisítvány. Ezért használok még mindig filmet. A negatívot megvizsgálva minden vita rendezhető.

nem lehet hozzászólni