A művészet testvére

Pár jegyzet a Pannonhalmi Szemle említett számának írásaiból: a vallási kép mimetikus feszültsége két pólus, a képtilalom és a szemtanúság között. Előbbi mintha elsősorban az arc tilalma lenne.

Mózes többször állt “szemtől szemben” az Úrral, de igazán csak “hátulról” látta, amint távolodik, és tarkóján az imaszíj dalet (d-betű) formája látszik. Lehet, hogy az Isten éppúgy imádkozik, mint az ember, akit a saját arcmása szerint teremtett?

[...]

Sokszor elfelejtjük, hogy az isteni képmás itt van velünk. Ádámtól kezdve az emberi arc isteni képmás (Ter 1,27), melyre különleges “szerzői jog” vonatkozik: az emberi arc engedély nélkül másolhatatlan. Talán erről szól a második parancsolat?

[...]

A Talmudban és a korai középkori írásokban gyakran szerepel egy angyali hang, amelynek neve “a hang lánya” (héber: bát-kol). [...] A bát-kol arcnélküli, akár a kerub.

– Uri Asaf: Hang vagy kép? Képtilalom a zsidó művészetben, Pannonhalmi Szemle 2007. XV/3. 44-45. o.

A szemtanúság hagyományalapító mozzanata kapcsán nehezen lehet megkerülni a fotográfia (az abszolút naturalizmus) és a belső tapasztalat viszonyának kérdését.

tényleg lehetséges-e utánzat? Talán még a fényképezés esetében sem. [...] K. T. Ware neves kortárs ortodox író, Oxford püspöke [...] a következő kérdést tette fel: ha a Színeváltozás hegyén ott lett volna a Daily Mirror fotográfusa, vajon mit látott volna? A válasz rendkívül egyszerű: semmit. Mert a Színeváltozás hegyén nem Jézus változott át, hanem látni engedte az apostoloknak, amit nem lettek volna képesek látni.

Ablakok egy másik valóságra: Bugár M. István vallástörténésszel Ferenczi Andrea beszélget, Pannonhalmi Szemle 2007. XV/3. 34. o.

Uri Asaf poétikus utalása valami hasonlót enged meghallani (uo. 45. o.).

Zelda izraeli költőnő szavai szerint a hit és művészet testvérek. A héberben emuná (hit) és ománut (művészet) ugyanaz a a szó.

nem lehet hozzászólni