Tavaszi utazás

Fekete négyzet: Tisztelet Malevicsnek. Csoportos reflexív kiállítás a hamburgi Műcsarnokban idén március 23-tól június 10-ig. Kihagyhatatlan. Íme a szórólap (PDF, 909 KB).
A felvezető szövegből:

A fekete négyzet olyatén felfogása, mint küszöb és átjárás egy másik, szellemi világba, ahol minden tárgyiasság feloldódik egy energiával és dinamikus ritmussal telített űr érzetében, szorosan összefügg az ikon hagyományos elgondolásával a következő világ látható megjelenéseként evilágban. A hívek mindenekelőtt úgy tekintenek az ortodox templom ikonfalára, mint az egyház földi tartománya és az ikonosztázon túli isteni királyság közötti küszöbre és határra. Ebben az értelemben Malevics is azt akarta, hogy ikonnak lássák a fehér háttéren elhelyezkedő fekete négyzetet, a szuprematista festményekkel borított falat pedig egyfajta ikonosztáznak. “S így fürkészve kémlelek misztikus fekete terébe, mely egy Szuprematista világ valamiféle új arcává válik, külső megjelenésévé és szellemévé. Olyasmit látok benne, amit az emberek Isten arcában láttak egykor.”

Olvasmány a témához: Tim Tregubov: Orthodox Iconography and Russian Avant-Garde Painting (PDF, 2,5 MB)

Hamburg általában és benne a Kunsthalle egyébként is remek hely, pár éve a Monet hagyatéka: Sorozat — rend és megszállottság című kiállítást láttuk ott. Hideg tengeri szelek, éles szemű és mélyen gondolkodó kiállításkurátorok, viszlát nemsokára.

nem lehet hozzászólni