Könyvekre várva

Nemrég megjelent egy album Moholy-Nagy kevéssé ismert színes fotókísérleteiről. Nemsokára könyvtárunkat gyarapítja. Remek kiegészítés lesz a gyönyörű Moholy-Nagy Fotogramok (1922-43) kötethez, melyet véletlenül találtam pár éve egy azóta megszűnt apró galéria boltjában.

László Moholy-Nagy: Color in Transparency: Photographic Experiments in Color, 1934-1946 / Fotografisch Experimente in Farbe, 1934-1946, Steidl, 2006
(+ ugyanez a kiadó oldalán)

Sok internetes tájékozódás után végre könyvformában is élvezhetem Hiroshi Sugimoto fotográfiáját. Ehhez egy átfogó monográfiát választottam az életművéről. Ha nem irtóznék a leg-ektől, melyek degradálják az igazi értéket, akkor azt írnám, hogy Sugimoto a legnagyobb fotóművész mind között. Ehelyett inkább: a legnagyobbak egyike, akiket ismerek.

Kerry Brougher—David Elliott: Hiroshi Sugimoto, Hatje Kantz, 2005 (368 oldal, 45 színes)

S talán most horogra akad az a nehezen beszerezhető kis kötet, mely Tarkovszkij polaroid fotóit tartalmazza. Íme egy kis képi ízelítő belőle.

Giovanni Chiaramonte—Andrei A. Tarkovsky (eds.): Instant Light: Tarkovsky Polaroids, Thames & Hudson, 2006
(+ ugyanez a kiadó oldalán)

Ennyi most a fotótémájú beszerzés, de ha már Tarkovszkij, akkor — részben Gabától ihletet kapva — még két fontos könyv bezuhant a bevásárlókosárba.

Az egyik a rendezővel készült beszélgetéseket gyűjti össze.

John Gianvito (ed.): Andrei Tarkovsky: Interviews, University Press of Mississippi, 2006

A másik pedig az a monográfia, melyre Szilágyi Ákos és Kovács András Bálint az életmű alapvető és filológiai igényű feldolgozásaként hivatkozik a maguk könyvében.

Vida T. Johnson—Graham Petrie: The Films of Andrei Tarkovsky: A Visual Fugue, Indiana University Press, 1994

Nem rossz dolog a megérkezésükre várni.

nem lehet hozzászólni