Német bevezetés a fotóművészetbe

Még pár napig, április 10-ig tart egy eldugott kiállítás Budapesten, mely valódi és mélységi bevezetést ad a kortárs fotóművészetbe. Persze némi időt és figyelmet kíván, mert nem szokványos dolog egymás után átlapozni több tucat fotóalbumot. A könyvtárlat helyszíne az Országos Idegennyelvű Könyvtár belső udvara.

Ha van értelme nemzeti fotóművészetekről beszélni, akkor a némettel kapcsolatban ez eléggé indokoltnak tűnik. Világos és átütő koncepció és hozzáillő, tökéletes műgondú kivitelezés egysége szinte szabályszerűen, nyilvánvalóan elvárást teljesítve, egyszersmind előlegezve van jelen.

Ezenkívül, mint korábban már megjegyeztük, valamit nagyon tudhatnak még itt, és ezt oktatásnak hívják. Nem véletlen, hogy a könyveket művészeti iskolák, akadémiák szerinti csoportosításban tálalták a rendezők (figyelmesen meghagyva a nem besorolható, “különutas” alkotók önállóságát is).

Mivel pedig könyveket nézünk, ki kell emelni olyan kiadókat, mint a Steidl, a Hatje Cantz, a Schirmer/Mosel, a Schaden, a Kerber, az Edition Braus. Hihetetlen színvonalon dolgoznak a fotóművészet rangjáért, a német alkotók kultúrexportjáért, felvállalva a pályakezdők vagy kockázatosnak tűnő rétegműfajok rangos és rendszeres bemutatását is. Az eredmény mára kézzelfogható.

Gyakori észrevétel, hogy a kortárs német fotográfia alapvonása a hideg, tipologikus és fogalmi megközelítés, akár épületekről, akár portrékról van szó. Tény, hogy sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy saját változattal jelentkezzenek a Becher-féle sorozatokra egyforma témákról ugyanolyan szögből vagy ugyanonnan ugyanarról eltérő időpontokban. De aztán túlesnek a beavatási rítuson és alkotni kezdenek. Ezért az összkép végül jóval sokrétűbb.

Bár az albumok műélvezete csak másodlagos lehet a valódi nagyításokéhoz képest, ekkora anyagot lehetetlen és értelmetlen lenne kiállítani. Így viszont egy-két ülésben áttekinthetők olyan gazdag és nagyívű életművek, mint Sibylle Bergemann (Photographien), Roger Melis (In einem stillen Land. Fotografien 1965-1989), Evelyn Richter (Rückblick Konzepte Fragmente [.pdf]) munkássága. Mérlegelhető, milyen teljesítmény tehette műpiaci sztárrá Gurskyt (Katalog zur Ausstellung im Haus der Kunst), Höfert (Bibliotheken), Struthot (Making Time) és társaikat. El lehet merülni Jörg Sasse elemi képeiben (Arbeiten am Bild), Michael Wesely 1 hétig exponált csendéleteiben (Stilleben 2001-2007) vagy Thomas Demand dermesztő művilágában (Phototrophy). Kideríthető, mi a rendszer Tillmansban — és hol van nála igazi szépség (Manual). Viszontláthatók korábbi kedvencek, például Beate Gütschow. És felfedezhetők továbbiak:

Nieweg, Simone: Landschaften und Gartenstücke
Schulz, Josef: Übergang
Fuchs, Bernhard: Portrait Fotografien
Rautert, Timm: Wenn wir dich nicht sehen, siehst du uns auch nicht. Fotografien 1966-2006
Schink, Hans-Christian: Verkehrsprojekte
Reinartz, Dirk: Innere Angelegenheiten
Haubitz (Sabine) + Zoche (Stefanie): Sinai Hotels
Braas, Sonja: Forces (.pdf)
Wrede, Thomas: Strange Paradise

A kiállítás kapcsán:
A kiállított könyvek teljes listája (.pdf).
A Goethe Intézet tematikus dossziéja:
Fotóművészek Németországban 1945 után
A német fotográfia ma
Múzeumok, kiállítások, magazinok: a németországi fotográfiai színtér
A német fotográfia kirobbanó sikere
A Fotopost cikke a kiállításról.

Továbbá a témáról:
Beszélgetések művészekkel a német fotográfia karrierjéről, vélt vagy valós karakteréről (is): Peter Bialobrzeski, Kai-Olaf Hesse, Andreas Gefeller, Olaf Otto Becker.
Német fotográfiával foglalkozó bejegyzések a kitűnő DLK COLLECTION blogon.
További körkép a kortárs német fotóművészetről.
Greg Cook: Here’s looking at you: Engaging yet ambiguous, deadpan photography provides a refuge from emotion in a time of worry

Wolfgang Tillmans: Zuversicht

Wolfgang Tillmans: Zuversicht (2005)

nem lehet hozzászólni