Egy élet előzi meg

A polaroid egyszerre cáfolja a fotó egyik közhelyét (hogy sokszorosítható) és hangsúlyozza a másikat (hogy csak egy gombnyomás). Az utómunka mozgástere valóban minimális, nagyjából a készülék kidobta cetli rázogatásából áll, “shake it like a Polaroid picture”; egy felvétel előkészítésének idő- és munkaigénye azonban itt is akármekkora lehet. Ám van, hogy egy teljes életmű, egy élet előzi meg. A kései André Kertész polaroid fényképei még két napig, január 30-ig láthatók a Vintage Galériában.

André Kertész: August 29, 1982

André Kertész: August 29, 1982
Polaroid SX-70, AK1700


A feleségét gyászoló idős fotográfus Graham Nash-től kapta azt a Polaroid SX-70-est, mellyel ezeket a képeket készítette. Crosby, Stills, Nash & Young: ez az illető ugyanaz az illető. Régóta rajongott a fotózásért, majd 1990-ben megalapította a minőségi digitális fotónyomtatásra szakosodott Nash Editions-t. Erről egy kis visszatekintés a cég 18 éves fennállására tavaly kiadott albumban.

Kertész és mások polaroidjairól korábban itt írtunk.

A polaroid nyersanyagok gyártása állítólag 2010-ben újraindul, mégpedig Ilford (Harman) közreműködéssel: The Impossible Project.

4 hozzászólás ehhez: “Egy élet előzi meg”

  1. dincsi írja:

    Hű ezért a kiállítás tippért most egy Óriás köszi. Holnap megyek megnézem.

  2. zs írja:

    Bizonyára buta kérdés, de az eredeti képek vannak kitéve, vagy nagyobb méretű reprók? Nem láttam még polaroidot kiállítva…

  3. ex Ponto írja:

    A kiállítás a Sarah Morthland Gallery és a Kertész hagyatékát kezelő alapítvány közreműködésével jött létre, ezért ezek minden bizonnyal az eredeti darabok.

  4. zs írja:

    sajnos lecsúsztam róla, amit nagyon bánok… neten már láttam jó párat közülük, de élőben bizonyára érdekesebb lett volna