Égen innen, földön túl

A tévében tegnap vetített golfosfilm után: Links LandNeil Shirreff gyönyörű golftáj-fényképei.

Neil Shirreff: Links Land #7 (2006)

Neil Shirreff: Links Land #7
Tain Golf Course, 15th Hole, Scotland
(2006)



A hullámzó terep alkonyatkor felvett éles csúcsfényei és kiterjedt árnyékai olyasféle esztétikumot képeznek, mely közvetlenül Edmund Burke 1759-es A Philosophical Enquiry into the Origins of the Sublime and Beautiful című esszéjére utalnak; ez a tan központi jelentőségűvé vált a pittoreszk és romantikus festőknek. “A sötétből a világosságra vezető gyors átmenet”, írja Burke, felkelti a fenséges érzetét, de a “sötétség termékenyebben szül fenséges eszméket, mint a fény”.

[...] Láthatár és más szembetűnő vonatkoztatási pont híján a táj nyugodt, tűnődő térré nyílik, mely menedékhelyként hű marad eredeti felüdítő szerepéhez.

A múlt romantizálásának szándéka ellenére a fényképek alkata paradox, nem süppednek egyszerűen nosztalgiába. A kihunyó fény megvilágította körvonalak az élet időtlen folyamát idézik, míg a fotók történeti vizuális kerete olyan elidegenített, már-már “holdbeli” tájat alkot, mely jellegzetesen földöntúli és ismeretlen. Így a Links Land egyszerre ellentmondásos és csábító; nosztalgia és nyugtalanság, múlt és jövő között meditál.

Nagyon szép Középütt (In The Midst) sorozata is.

nem lehet hozzászólni