Sötét a fényben

Jen Morris: Night sorozata: természet éjjel, elvett fény, sötét a fényben; az illúziók nélküli natúrától a növényi létezés észrevétlen nagyszerűségéig. Itt is.

Jen Morris: Night (hollow) (2005)

Jen Morris: Night (hollow) (2005)
Night


Hasonlóan szépek voltak Barbara Yoshida holdfénynél készült munkái is nemrég a Nessim Galériában. A tárlat érdekessége volt, hogy egyazon képek kétféle kivitelben, fotogravűrként és tintasugaras nyomatként (nagyképűen: giclée print, ami ez esetben ezt jelenti: Epson Ultrachrome pigmenttinta Epson Velvet Fine Art papíron) is láthatóak voltak. Utóbbit én szebbnek láttam, előbbi modorosságra hajlamos eredményt ad, mely csak bizonyos képeknek áll jól. Egy beszélgetésben Yoshida ezt mondja:

Japánban [...] némelyek szemében a sziklák és a kövek a föld csontjai. [...] Kapcsok múlt és jövő között. [...] az emberek új kapcsolatot igényelnek a mítosszal. Fel sem fogják, hogy hiányzik az életükből. Ha egyetlen kavicsot teszek erre a mérleghintára és ezzel segítek némi egyensúlyt visszahozni, már boldog leszek. [...] Szívvel kell követnem ezt az utat, noha tudom, hogy most az emberek már-már az antiszépséget keresik a tájban. [...] Mindannyian a halhatatlanságot kutatjuk. [...] A művészek magányt igényelnek ott, ahol a legtöbben félnek tőle. Társadalmunk nem értékeli a magányt, a gondolkodást, a meggondolást.


Barbara Yoshida: Ring of Brodgar Stone

Barbara Yoshida: Ring of Brodgar Stone
— Moonlight, Orkney, Scotland

(2003/2004 photogravure, 2003/2007 pigment inkjet print)
Standing Stones

nem lehet hozzászólni