NUBaryt

Digitális file-ból fekete-fehér nagyítás előállítására eddig két eljárás adódott. Egyrészt a színes (pl. Lambda vagy LightJet) lézerlevilágítás alkalmazása szürkeárnyalatban, de ugyanazon a színes papíron. Másrészt a tintasugaras nyomat, amit nagyképűen giclée printnek is neveznek.

Két hamburgi fotólabor nemrég megoldotta, hogy baritált papírra, azaz a minőségi fekete-fehér nagyítás hagyományos alapanyagára is levilágítható legyen a — természetesen fekete-fehér — képállomány. A Leolab ([2009 május:] Foto Company Altona) és a Grauwert NUBaryt nevű szolgáltatása persze nem túl olcsó, de az említett módszerektől valószínűleg minőségileg különböző eredményt ad. Részletesebb tájékoztató itt (.pdf, 3,4 MB). (forrás)

Más. Ebben a hónapban állítólag kijönnek az első Rolleiflex Hy6 / Sinar Hy6 / Leaf Afi gépek. A Sinar már nagyon készül: a Sinar Hy6/Sinarback eMotion 75LV (33 mpixel) digitális középformátumú csomag $32,500, a Sinar Hy6/Sinarback eMotion 54LV (22 mpixel) pedig $30,500 javasolt listaáron kerül forgalomba Amerikában a hónap közepétől. A ruszkiknál hátfal nélkül is rendelhető már a Rolleiflex Hy6 váz.

Eközben Reichmann rájött, hogy a film mégsem halott.

nem lehet hozzászólni