Tárlatok és zárlatok

Japán fotóművészete a ’70-es évektől napjainkig címmel kiállítássorozat nyílik a Japán Alapítvány Könyvtárában. Szórólap itt (.pdf, 168 KB). Remélem, érdemes lesz háromszor is odalátogatni, mert a menetrend:

1. rész: március 8 — március 23.
2. rész: március 26 — április 6.
3. rész: április 10 — április 19.

Március 30-án pénteken 17:30—19.00 között Petrányi Zsolt „Tágra zárt világ”: A kortárs japán fotográfia útjai címmel előadást tart a témáról. Petrányi “1994-ben a Japán Alapítvány ösztöndíjasaként a Tsukuba Egyetemen folytatott tanulmányokat, majd 1998-99-ben a Center for Contemporary Art, Kitakyushu ösztöndíjas kutatója volt.”

Helyszín: 1062 Budapest, Aradi u. 8-10.

A minap említett Modernizmus 2 kiállítás gyönyörű kis anyag.* Néhány finom Moholy-Nagy síkstruktúra nyomat és rajz mellett Moholy-Nagy képeslapméretű “repro” fotói saját geometrikus kompozícióiról: a kép újjászületése. És kilenc, köztük pár igazán remek darab 1933-ból, André Kertész Torzulások (Distorsions) sorozatából, mely egyébként mintegy kétszáz képből áll. Például: Distorsion #128; továbbiak itt, ott, amott és emitt, filmen ott. Lehet, hogy ezek Kertész legjobb művei – persze az Elveszett felhő (1937), a Leszálló galamb (1960), a Martinique (1972), A feszület takarítása (1974) és a polaroidok mellett.

* utóirat: aki lemaradt, korrekt 2000 Ft-ért megveheti a szép katalógust, melyet elismerésre méltóan összehozott a galéria.

André Kertész: Distorsions

André Kertész: Distorsions sorozatból
nagyobb méretben


De ha már Moholy-Nagy, akkor egy kis ünnepromlás. A nevét nemrég óta viselő Művészeti Egyetem, mely a névváltással sokatmondóan száműzte az “ipar-” szót a “-művészet” mellől — miközben sokan még mindig a régi, jóízű és tartalmas becenevén emlegetik “az Ipart” —, új weboldallal merészkedett elő. Nem elsősorban azért sajnálom az előzőt, mert volt némi közöm a létrejöttéhez. Nem volt a világ legtökéletesebb egyetemi site-ja, de bizonyos keretek között helytálló, jól használható és szépen formált ipari termék volt. De hogy miként és miért cserélték le arra a szánalmas kontárságra, ami most a helyén vonaglik, abba belegondolni sem érdemes, bár elképzelni nem túl nehéz. A felelősök névsora itt olvasható (.pdf, 7 KB). Az egyetem hírlevele azzal büszkélkedik, hogy új honlapjuk “Felülete kezelhetőbb, még inkább felhasználóbarát. Menürendszere még bővítés alatt áll”.

nem lehet hozzászólni