Hosszú, egyenes lélegzet


Choi Byung-Kwan: C-0008

Choi Byung-Kwan: C-0008
Bamboo 2002-2006 / B&W, C-type

Mivel a bambusz a törzsét üresen hagyva és belül űröket képezve nő magasra és egyenesre, az egyenesség és üresség képviselőjeként dicsérik.
[...]
A fény és az árnyék [Choi Byung-Kwan] bambuszerdőjében mindig felfedő és elfedő. A felfedés megmutatja a formát, míg az elfedés ikonná válik. Végtelenül betöltenek és folynak. Csak a bambuszerdőben érti meg az ember, hogy odabent egyszerre sötét és ragyogó.
[...]
Mi több, [Choi Byung-Kwan] bambuszillata a szellem és a lélek kifejeződése. A ragyogás a szellem formája, a sötétség pedig a lélek háttere; együtt lesznek eggyé — test és lélek. A fekete szürkévé válik, mint egy ecsetvonás tintája, és a szürke feketévé, mint a sötét háttérfüggöny. Mindkettő egymás fényévé és árnyékává lesz, így válnak erdővé. A fizikai forma erős, mégis lágy; az ikon lágy, de erős. Egymás létévé és hátterévé válnak. Mindkettő rejtőzni próbál, de fényt vet a másikra, feltárulkozva azáltal, hogy elrejti a másikat ízesüléseivel és szövetével, és így lesznek erdővé.
[...]
Fényképein a sötétség a kioltódás mély csendje, a fényesség az ő személyes változata a nyugalomról. Hosszú, lassú lélegzetekkel fejezi ki a létezés természetelvűségét.

írja Jin Dong-sun a koreai Choi Byung-Kwan egyik sorozatáról.

vö. Yannick Demmerle Les Nuits Etranges című sorozata (2004).

Demmerle: Sans Titre

Yannick Demmerle: Sans Titre
Les Nuits Etranges #9
(2004)

2 hozzászólás ehhez: “Hosszú, egyenes lélegzet”

  1. tavannes írja:

    A Goldenblog óta ez az egyik kedvenc blogom.
    Tetszik a szigorú,biztos kezű válogatás, hogy csak a minőség számít.
    Sokat tanulok belőle, idővel visszafelé is át fogom böngészni. A Tarkovszkij polaroid fotóiból készült könyvet megrendeltük, pár napja jött meg, nagyon tetszenek. Egyik-másik, mint egy Edward Hopper festmény, -azt külön szeretem benne.

    És milyen a sors! Pár napra az ex Ponto felfedezése után rátaláltam (más úton, kerülővel) Lénard Sándor könyveire is,..:)

  2. ex Ponto írja:

    Köszönet a jó szavakért.