Közeg nélkül

Az újév elején körülnézve lehangolóan és tulajdonképpen meglepően érkezik a felismerés, hogy Magyarországon nem létezik fotóművészettel foglalkozó hírportál, sem weblog.

Csak a mienk.

Bár az ex Ponto a hiány igazi pótlására természetesen alkalmatlan, tartalmát e felismerés — és az eltelt több mint másfél év anyaggyűjtése — folytán a naplóformánál áttekinthetőbben is megpróbáltam összeszedni.

Ezért jött létre jobbra a fénykép című új menü, ahonnan a bejegyzésekben szereplő külföldi és magyar fotóművészek névsora szerint lehet tájékozódni. A gondolatok oldalra pedig a fényképről szóló általánosabb vagy épp alkalmi jegyzeteimet gyűjtöttem össze.

A névsorokban sok nagy név nem szerepel, és közülük több nem is fog…

Aki nem látja a lényeget, nem tud válogatni. A válogatás képességének és vele az értéktudatnak gyengülésére vezethető vissza a műalkotások megőrzés-technikáinak tökéletesedése és hellenisztikus burjánzása, ami a kulturális tér soha nem látott mértékű telítődésével jár együtt. [...] Ha elidegenedésünk következményeként már nem tudjuk, hová tartozunk, akkor azt sem tudhatjuk, hogy mi az, ami hozzánk tartozik. A mai műalkotások többségének nincsen sorsa, nincsen élettörténete, nincsen hatása. Történetük egybeesik archiválásuk aktusával [...].

— Dolinszky Miklós: Feltárás valós időben: Ezredvégi monológok (Tillmann J. A.: Merőleges elmozdulások [Utak a mai művészetben]; Levelek tengere [Avagy a távlat távolra váltása]), Pannonhalmi Szemle 2005 XIII/3, 131. ( 130-133.) o.

1 hozzászólás ehhez: “Közeg nélkül”

  1. viragb írja:

    Azért ezt nem mondanám!

    Ajánlom mindenki figyelmébe: http://www.fotografus.hu -Itt magyar fotóművészek TELJES portfoliói láthatók minden generációból…talán tájékozódásnak nem rossz…

    Ezen kívül: http://www.fotopost.hu -Fotóművészettel foglalkozó hírportál, folyóirat