Kivonni, belépni, adni

Ebből a beszélgetésből szépen kirajzolódnak Michael Kenna poétikájának alapmozdulatai.

Kivonni.

Ha a maradványokat nézed, akkor bőséges hely marad a saját tapasztalataidnak, emlékeidnek és képzettársításaidnak. A maradványok élesztőként működnek együtt ezekkel a személyes kapcsolatokkal. Egy jelenlegi foglalatosságot fényképezve ez valójában nincs meg. A cselekvő személyre összpontosítasz. Az emlék elegendően szerteáradó. Felidéző. Minden egyén eltérően észleli, mert mindannyian különböző emléktárakkal rendelkezünk.

Belépni.

Mielőtt fényképezni kezdek, úgy érzem, körbe kell járnom és köszönni mindenkinek, minden kis jelenlétnek [...]. Nagyon csendben kell maradnom, hogy hallhassam a hangokat, mit mondanak a tárgyak.

[...]

Úgy vélem, részt kell venni az életben. Nincs más választás. Belépsz egy térbe és megváltoztatod az egész energiáját és légkörét. Mindig van kapcsolat.

Adni.

Fontos, nehogy azt érezd, behatolsz vagy lopsz. Hiszen akár egy fáról, akár egy acélműről van szó, rosszfajta rezgéseket keltesz az erőtérben, ha lopsz, ha csak azt gondolod, “Mit szerezhetek ettől?”, ahelyett, hogy “Hogyan adhatok hozzá ehhez a helyzethez?” [...] Inkább hozzájárulni próbálok, semmint elvenni valamit.


Michael Kenna: Ratcliffe Power Station, Study 69

Michael Kenna: Ratcliffe Power Station, Study 69,
Nottinghamshire, England
(2003)


Művei például még itt, ott amott vagy emitt nézegethetők.
Az ellentétek vizsgálata: Heather Conn tartalmas cikke Bruce Barnbaummal hasonlítja össze Kenna művészetét.

Kennáról korábban:
2007 március 23 Alsónemű
2006 november 5 Mokrokozmosz
2006 június 16 Tárgyviszony
2006 május 14 Üldöztetések ideje

nem lehet hozzászólni