Elszálltak

Fly off: Kerekes Gábor gyönyörű kiállítása a december óta létező és kifejezetten a fotóművészetre specializált új Nessim Galériában. Teljes felülnézet az internetes műhold-felvételekből szinte grafikai kisremekműveket előhívó fényképekből, beleértve mindkét Over Roswell (2002, 2005) sorozatot és az Aircraft Cemetery (2006) fotókat a legújabb Fly off (2007) fényképek társaságában.

Kerekes Gábor: Fly off 3 (2007)

Kerekes Gábor: Fly off 3 (2007)


Ha már itt járunk, jó látni néhány Barta Zsolt Pétert vagy Kemenesi Zsuzsanna Víz, Szárazföld, Levegő és Termőföld című képeit.

Nagyon szép Kerekes-anyag látható továbbá Szabó Károly gyűjteményében, melyet A kortárs magyar fotográfia címmel állított ki a Kieselbach Galéria. A tárlat többi darabja kínosan érdektelen; nem valami szerény címe eléggé túllőtt a célon. Ugyanakkor Kopek Gábor joggal mutat rá, hogy egy ilyen fényképgyűjteménynek már a puszta létezése is példaszerű.

A GYŰJTEMÉNY LÉTREHOZÁSA IMPONÁLÓ, UGYANIS EGY OLYAN ORSZÁGBAN, AHOL A FOTOGRÁFIA MÉG MINDIG NEM ÉRTÉK, A GYŰJTŐ JELENLÉTE ÉS FELELŐSSÉGE MEGHATÁROZÓ. ÉS MEGHATÁROZÓ A GALÉRIA NAGYVONALÚSÁGA IS.

Végül: április 14-től május 20-ig lesz látható a Kardos Sándor-féle privátfotó-gyűjtemény, a Hórusz Archívum kiállítása Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

A Hórusz Archívum az egyik legnagyobb magyar privátkép- és magánfotó-gyűjtemény. Harminc évvel ezelőtt kezdett amatőr fényképeket gyűjteni Kardos Sándor operatőr. A gyűjtemény az eltelt évtizedek alatt oly hatalmassá gyarapodott, hogy jelenleg a Hóruszban őrzött fotók száma talán eléri a másfél millió darabot. Bárki, aki elkezd Hórusz-képeket nézegetni, rövid időn belül találkozik önmagával, találkozik olyan fotóval, amiről az az érzése, hogy tulajdonképp róla készült, vagy akár ő is készíthette volna. Az amatőrök kezén milliószámra készülnek a fotográfiák, ahol remekmű születhet anélkül is, hogy ezt akár a fotós, akár a képen szereplő emberek észrevennék.

nem lehet hozzászólni