Aitor Ortiz folyékony tudása

Aitor Ortiz baszk fotóművész képalkotása bámulatos folytonosságban áll Eduardo Chillida és — elmélyültebb és nagyobb, mégis sokkal kevésbé ismert — elődje, Jorge Oteiza* szobrászatával.

Aitor Ortiz: des 0085

Aitor Ortiz: des 0085
destructuras


Weboldala (pop-up blokkoló kikapcsolandó) még a mienknél is lassabb és zárkózottabb, szinte türelemjáték, olyannyira, hogy nyilvánvalóan szándékosan hangolódik össze műveinek sűrű időtlenségével. Egyáltalán nem érdekli a gyorsaságra és hatékonyságra kontraszelektált világhálós etikett.

Művei persze máshol is láthatók: általában itt, ott, amott, emitt, amottan és emitten.

Destructuras sorozata például itt.

Aitor Ortiz: des 0061

Aitor Ortiz: des 0061
destructuras


Muros de luz (Fényfalak) itt és ott.

Modular sorozatai itt és ott. Pontos észrevételt tesz róluk a Galerie Bob Gysin vezetője:

Fotográfiáin Aitor Ortiz felengedi a tárgyakat a felszínbe és átvezeti a térmélységet a tiszta felületbe. Az egyes képelemek síkra vonatkoztatott formákká válnak, a látszat szerinti egymásmögöttiség utat enged az egymásfölöttiségnek és egymásmellettiségnek. Síkszerű képalkotásával a művész egynemű és megmérhetetlen folyadékká változtatja a teret. Ezáltal nemcsak elterül a tér, hanem a művész elérkezik a tér — Colin Rowe és Robert Slutzky korszakalkotó transzparencia-elgondolásának értelmében vett — hullámzásához. Ez folytonos tevékenységben hullámzik [...].

Folytonosság, folyamatosság, hagyomány, adomány, transzparencia, transzcendencia. Folyékony tudás.

Aitor Ortiz: mod 007

Aitor Ortiz: mod 007
modular mod


* Oteizáról, aki a XX. század egyik legnagyobb alkotója volt, egyszer később, külön. Írásainak angol nyelvű gyűjteményes kötete letölthető innen (.pdf, 11 MB).

nem lehet hozzászólni