Régiek? Modernek?

Az R3 fekete-fehér filmcsalád után nemrég újabb vidám anakronizmussal jelentkezett a Rollei. A Retro Slide Direct 50 névre hallgató újszülött egy 50-es érzéketlenségű fekete-fehér diafilm, mely az immár kihalt Agfa Scala spécifilm hagyományát újítja fel egyszerűbb kidolgozással. Néhány beharangozott tulajdonsága: szokásos negatívhívással előálló pozitív kép; nagy feloldás (326 vonalpár/mm), finom szemcsézet, remek élesség; mindenféle simaság- és állagjavító réteg; a diavetítésen kívül különösen alkalmas scannelésre. Rollfilm formátumban 2007 áprilisától kapható nem túl olcsón (kb. 6,75 euro/tekercs), érdekes lesz kipróbálni.

További részletek ebben a dokumentumban (PDF, 1,5 MB).

Ellenpontnak egy aktuális szenzáció a digifejlemények közül.

A Canon és a Fuji jelenlegi modelljeiben [...] tovább igyekszik tágítani a fényképezőgépek intelligenciájának fogalomkörét. Digitális gépeik legújabb generációjába épített képfeldolgozó rendszerük valós időben meghatározza a látómezőben található emberi arcokat és azokra fókuszál. Több arc esetén megpróbálja “kitalálni”, melyik arcot szeretnénk élesen látni. A Canon rendszere 9 arcot tud megkülönböztetni egy képen, míg a Fuji akár 10-et is felismer.
(forrás)

Nehogy már gondolkodni kelljen!
Mielőtt majd a jelenlegi nemeléggéintelligens digigéped helyett megveszed a mégintelligensebbet, tedd ki az asztalra pár tucat régi, elsárgult, gyűrött fekete-fehér családi képedet, és hasonlítsd össze őket a vinyódon tárolt akárhányezer felvétellel. Majd válaszolj a következő kérdésekre: melyek szebbek? melyek igazán kedvesek, szerethetőek? számolhatatlan .jpg-ed jelent-e majd akár megközelítőleg is annyit utódaidnak, mint felmenőid papírképei neked?

nem lehet hozzászólni