Miért szép

Miért szép majdnem minden, nyolcvan-száz éves városfotó? Például mert nincsenek rajtuk autók. Ha a kereskedelem uralma helyett a szépészeté döntene arról, hogy ha már muszáj, akkor mi maradhat az utcákon e praktikus és kártékony dobozok közül, jó pár patinás névtől búcsút kellene venni.

1. Eltűnne a látómezőből minden idomtalan Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dacia, Daewoo (Chevrolet), Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Lexus, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota* és Volvo. Hogy sose tudtak vagy csak elfelejtettek autót tervezni, nem témája a jelen szemlének.

* A Celica megmenthette volna, de úgy tűnik, nemrég kivonták a forgalmazásból.

2. Az 1-es, a 6-os, az M6, az M3, az M3 Cabrio és persze a Mini megmentené a süllyesztőtől a BMW-t, az Ypsilon a Lanciát, az MX-5 a Mazdát, a CLS a Mercedest, a 350Z a Nissant, a Beetle, a Phaeton és a Touareg pedig a Volkswagent.

3. Majdnem minden Jaguar túlélné a nagytakarítást, az S-Type azonban gyorsan feledésbe merülne.

4. Sajnos mindössze két márkának maradhatna talpon valamennyi modellje. A fenti szomorú feketelistát nézve csak remélhetjük, hogy legalább az Audi és a Saab továbbra is csupa olyan gépet tervez, amelyek méltóak arra, hogy beléjük bújjon egy lélekkel rendelkező élőlény.

(A merítés a Magyarországon kapható személyautók jelenlegi választékára vonatkozik. Kihagytam a csak terepjárókat, csak sportkocsikat és csak luxusautókat gyártó márkákat.)

Az autómentes életképek békebeli hangulatához képest az autózásban mindig van valami agresszivitás, harciasság. Nyilvánvaló, hogy a városi vezetés normál állapota nem a kellemes és célirányos közlekedés, hanem a verseny. Ezért számít a pilóták szemében a legértékesebb Forma-1 futamgyőzelemnek az, amelyik nem épített pályán, hanem egy város utcáin zajlik: Monte Carlo. A hétköznapi küzdelemben azonban kevésbé a célba jutáson van a főhangsúly, mint inkább azon a mindenki mindenki elleni háborún, amelynek őszinte változata a vidámparki dodgem. Az egymást dühödten kerülgető járművek látványa pontosan erre a minden korosztálynak élvezetes szórakozásra emlékeztet, ahol le lehet játszani minden indulatot, amit az autóbeli tér cellává zsugorodása vált ki és az, hogy mindenki más csak akadály.

nem lehet hozzászólni